Gästrike räddningstjänst rustar för problem

Uppdaterad
Publicerad

 En tredjedel av deltidsbrandmännen inom Gästrike räddningstjänst har sagt upp sig sedan det nya löneavtalet presenterades. Trots det så skrevs avtalet under i fredags av Gästrike Räddningstjänst.

Niclas Bornegrim är ordförande, (M), för räddningsdirektionen, och han menar att man nu måste förbereda sig för en tuff situation inom förbundet om uppsägningarna kvarstår, eller till och med blir fler.

– Vi har ju haft ett problem i Sverige under en längre tid, att rekrytera deltidsbrandmän. Samhället förändras, många jobbar på annan ort, och ersättningen är inte den allra bäste, säger han.

Det betyder för Gästrike räddningstjänst att man nu kommer att ta fram en handlingsplan för att möta de problem som kommer med att deltidsbrandmän slutar.

– Vi följer det här som händer varje dag nu, och vi ska ha en plan för att upprätthålla bästa förmåga i våra medlemskommuner, säger Niclas Bornegrim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.