Gävles fristadskonstnär visar sin första utställning

Uppdaterad
Publicerad

Förra året beviljades den syriske fotokonstnären Issa Touma som första konstnär någonsin tillfälligt skydd i Gävle kommun.

I veckan öppnar hans utställning i Gävle konst-centrum med verk från konstnärens hemstad Aleppo.

Det var en del turer med överklagande från moderaterna och tillbaka innan Issa Touma blev den första bildkonstnären i världen att få en fristad i Sverige. Han har arbetat här i Gävle sedan i mars i år och nu öppnar den första utställningen. Ett av hans senaste verk och huvudnumret heter  Woman We Have Not Lost Yet. Unga kvinnor som sökte skydd i hans galleri i Allepo när kriget startade och som är avporträtterade utan sina ögon och där de får uttrycka sina åsikter i en kort text.

De här bilderna är filmade från Issa Toumas fönster när kriget nådde hans gata i Aleppo 2012. I oktober i år var han tillbaka följde upp med en del två, Greetings from Aleppo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.