Gefle IF börjar om på lägre nivå

Uppdaterad
Publicerad

På söndag börjar seriesäsongen för Gefles och Sandvikens fotbollsherrar. Och för Gefle IF:s del är det första gången på 18 år som laget inte längre spelar på elitnivå.

Just nu förbereder sig Gefle IF för en säsong som innebär spel i division ett norra och helt andra förutsättningar. Både sportsligt och ekonomiskt.

– 2016 hade vi en omsättning på ungefär 34 miljoner och i år budgeterar vi med 13 miljoner så det har gått ganska fort neråt på tre år, säger klubbdirektör David Norell-Hussein.

Gästrikederbyn väntar

Den här säsongen spelar Gefle i samma serie som Sandvikens IF vilket kommer att innebära två laddade derbyn. Och medan sandvikenlaget – som för övrigt tränas av gävlebekantingen Pelle Olsson -  har en trupp som innehåller flera tidigare geflespelare med viss allsvensk rutin så handlar det för Gefles del om en rejäl omstart.

Hela 14 spelare från förra årets trupp har lämnat sedan i fjol så startuppställningen blir i princip helt ny och består av många unga spelare. I årets trupp är det bara Albin Lohikangas och Sebastian Sandlund som i några matcher spelade från start i fjol.

– Alla killar som har kommit in är jättebra. Alla är hungriga och vill utvecklas, säger Albin Lohikangas.

I premiäromgången möter Gefle IF Nyköping på bortaplan och Sandvikens IF tar emot Sollentuna hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.