Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenmassorna vällde rakt in i Hudiksvalls badhus från gatan. Foto: Privat

Hälsingland hårt drabbat av Hans – nu kommer mer regn

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvall har fått mest regn i hela länet under de senaste dygnen. Med stora översvämningar till följd. Nu jobbar kommunen för att klara torsdagens nya regnmängder.

Sedan ovädret Hans drog in över Sverige har det regnat kraftigt på många ställen i landet. Enligt SMHI är Hudiksvall en av de orter som fått totalt över 100 millimeter regn. Och enligt väderleksprognoserna ser torsdagen ut att bli ännu en dag med stora mängder regn i Gävleborg.

Förutom tågurspåringen, så är nog den värsta konsekvenser av ovädret Hans framfart, översvämningen av Hudiksvalls simhall under måndagsmorgonen.

– Vi gjorde en felbedömning när vi valde att inte valla in simhallen, säger Lena Högback, kommundirektör för Hudiksvall.

Men hon tillägger att skyddsbarriärer ändå inte hade räckt till för att hålla borta vattnet från simhallen. Däremot anser hon att beredskapen är god för torsdagens regn. Enligt SMHI ska det falla närmare 20 millimeter regn under dygnet.

Se rörliga bilder från översvämningen av simhallen i klippet ovan.

Så har Gävleborg drabbats och nuvarande varningar

Många vattenskador på fastigheter i länet

Ett stort antal fastigheter har fått vattenskador och drabbats av översvämningar. Exempelvis Länsförsäkringar Gävleborg har hittills fått in ungefär 200 skadeanmälningar, vilket kan jämföras med ett tjugotal anmälningar ett normalår, merparten gäller främst vattenskadade fastigheter och översvämmade källare men även en del skador orsakade av åska, samt stormskador. De kommuner som drabbats värst är Hudiksvall och Sandviken.

Orange varning för översvämning:

Harmångersån – I anslutning till ett antal sjöar i Nordanstigs kommun. Varning mellan 8 Augusti och tills vidare.

Vallaån – Mellan Svedja och Fredriksfors utmed Glombosjön och Skogssjön. Varning mellan 9 Augusti och tills vidare.

Testeboån – Utmed Testeboån och sjön Fjärden i Ockelbo kommun. Mellan 9 Augusti och tillsvidare.

Gul varning för höga flöden:

Delångersån – Uppströms Dellensjöarna. Mellan 8 augusti och tills vidare.

Ljusnan – Ljusnan nedströms Lofssjön. Mellan 9 augusti kl. 17.54 till 11 augusti kl. 23.59

Ors älven (Ore älv) – Orsälven mellan Vässinjärvi och Orsa. Mellan 9 augusti kl. 16.33 – 13 augusti kl. 23.59

Testeboån – Höga flöden

Osäkert läge för trafikanter

På järnvägen förekommer förseningar och inställda avgångar. Resenärer hänvisas till att kontakta sitt tågbolag för ytterligare information. Trafikanter på vägarna rekommenderas att hålla sig uppdaterade om trafikläget då väghinder och översvämningar förekommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.