Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Florian Gaertner/TT

Häst träffades av blixten – dog direkt

Uppdaterad
Publicerad

Åskovädret som drog över Bollnäs i söndags skapade stor dramatik när en häst i Hertsjö träffades av blixten och avled. Anna-Karin Svenskas Hellmyrs och hennes familj blev vittnen till händelsen.

Hela Hälsingland berättade först om händelsen som har skakat om hela familjen.

Det var i söndags kväll som ett rejält åskoväder drog in över Bollnäs.

Anna-Karin Svenskas Hellmyrs och hennes familj befann sig då hemma i Hertsjö på husets inglasade altan och pratade om att ta in hästarna som stod ute i hagen. Snabbt konstaterade man att ovädret var för kraftigt för att de skulle våga ge sig ut i hästhagen. Och bara några minuter senare slog blixten ner i hästen.

”Det rykte från hästen”

Enligt Anna-Karin Svenskas Hellmyrs avled hästen direkt.

– Hästen var intakt men enligt min äldsta dotter rykte det från hästen precis efteråt, säger Anna-Karin Svenskas Hellmyrs.

Anna-Karin Svenskas Hellmyrs hade lånat hästen som sällskap åt familjens egna häst som också befann sig ute i hagen. Den ska däremot mått bra efter händelsen.

– Jag har alltid haft respekt för oväder, men nu har jag det ännu mer. Hela händelsen kommer över en hela tiden och vi pratar mycket om det som hänt. Tänk om vi hade sprungit ut för att hämta in hästarna då vet man ju inte vad som hade kunnat hända. Så nu i efterhand känns det bra säger Anna-Karin Svenskas Hellmyrs.

LÄS MER: Fick sitt drömjobb efter flykten – jobbar åter med hästar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.