Förevisning av en hjärtstartare. Foto: TT

Fler hjärtinfarkter i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hjärtinfarkter fortsätter att minska i Sverige men utvecklingen skiljer sig åt mellan länen. I Gävleborg insjuknade 457 av 100 000 invånare i hjärtinfarkt år 2015, och 132 av 100 000 invånare avled. Det är betydligt fler än i riket som helhet.

– Det är oerhört glädjande att hjärtinfarkterna totalt sett minskar, men alla borde ha samma möjlighet till fler friska år oavsett var man bor i landet. Hjärtforskningen står inför nya utmaningar för att vi ska klara att möta framtidens hjärtsjukdomar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hälsosammare livsstil

I landet som helhet har antalet hjärtinfarkter minskat och dödligheten halverats de senaste decennierna. Forskningsframsteg, bättre vård och en hälsosammare livsstil är tre viktiga orsaker till den positiva utvecklingen.

Samtidigt är skillnaden i antalet drabbade stor i olika delar av landet. I Gävleborg insjuknade 457 av 100 000 invånare i hjärtinfarkt år 2015, och 132 av 100 000 invånare avled. Det är betydligt fler än i riket som helhet, där 369 av 100 000 invånare drabbades och 88 av 100 000 invånare avled.

– Vi vet inte helt säkert vad skillnaderna beror på, men en bidragande orsak kan vara socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och att livsstilen ser olika ut beroende på var man bor i landet. För att minska antalet hjärtinfarkter i hela landet är det viktigt att satsa på forskning som tidigt hjälper oss att förutsäga vem som kommer att drabbas, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.