Högt tryck efter utlandsresor

Uppdaterad
Publicerad

Januari brukar vara en hektisk månad för resebyråerna och januari 2017 är inget undantag, tvärtom meddelar flera resebyråer att reseförsäljningen gått upp jämfört med tidigare år.

Flera av de största resebyråerna som TUI, Ving, Resia och Ticket rapporterar om försäljningskurvor som pekar uppåt.

Så trots att julhelg, mellandagsreor och nyårskalas sägs göra januari till svenskarnas fattigaste månad tycks man ändå ha råd att köpa resor.På ticket till exempel uppger man att bokningarna hittills i år gått upp 14 procent.

– Nu har folk varit lediga med släkt och vänner över långhelgerna och suttit och planerat resor till sol och värme. Dessutom har många fått presentkort, säger Lena Haglund som är säljchef på Ticket i Gävle.

– Många väljer dessutom att boka nu, men skjuter upp betalningen.

Asien och storstäder lockar

Resmål som Gran Canaria, Bangkok och Phuket behåller svenskarnas intresse, medan Turkiet tappat kraftigt.

– Dit har vi tappat nästan 50 % på grund av oroligheterna som har varit. Men det finns resor dit och det är många som tycker det är prisvärt att välja Turkiet nu, säger Lena Haglund.

Trots att tio i topplistorna över de populäraste resemålen är de i stort sett samma oavsett var i landet resenären bor så verkar varje ort ändå ha sina egna speciella resetrender, åtminstone om man får tro Tickets tio i topp-listor.

Uppsalabor till exempel reser till storstäder som London, New York och Berlin. Södertäljebor åker till Amsterdam och Dubai, Västeråsbor gillar Prag.

Gävlebor letar bad

Örebroare föredrar New York framför London, Gävlebor verkar leta efter badmöjligheter och Manchester är anmärkningsvärt populärt i Sala.

– Jag vet faktiskt inte vad de där lokala variationerna beror på. Det kan vara något större sällskap som bestämt sig för att resa någonstans tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.