Foto: SVT

Hotade hus – riva, bevara eller flytta?

Uppdaterad
Publicerad

Hus som hindrar kommunens visioner, hus på platser det inte går att bo på och hus som bara står i vägen. Gävle kommun har 74 fastigheter som inte går att hyra ut varken nu eller i framtiden.

Villa Sjötorp ägs inte av Gävle kommun, men den förvaltas av det kommunala bolaget Gavlefastigheter och är utan tvekan det mest kända och omdebatterade huset sedan år tillbaka.

Riva, bevara eller flytta. Det har varit frågan sedan slutet av 1970-talet. Men det finns fler hus där byggnadsvård och kommunal utveckling kolliderar:

Sofiedals Herrgård i Valbo som står mer eller mindre på E16 och i vägen för en utbyggnad av Valbo köpcentrum till exempel.

Och Lilla Kullavik på Norrlandet, som precis som Villa Sjötorp försvårar för hamnens utbyggnad och är tomt sedan länge. Och likaså grannhuset på Bönavägen 84. Lilla Kullavik är dessutom vattenskadat. Så vad ska man göra med dem, finns det ens en plan för husen?

Riva ett alternativ

– Sofiedals herrgård till exempel ligger enligt min bedömning alldeles för nära motorvägen, säger Bo Bäckström, mark- och planeringschef på Gävle kommun. Att möjliggöra en användning av en fastigheter som ligger så när länets mest trafikerade väg är svårt att se.

Men ska man inte riva huset då?

– Det är ett alternativ.

Lilla Kullavik och dess grannfastighet på Norrlandet, hur tänker ni där?

– Där är det lite annorlunda. Det är planlagt för kontorsändamål och i detaljplanen finns en märkning som gör att huset inte får rivas. Så där är vår förhoppning att hitta någon som kan använda den enligt planen.

Det var en person inom förvaltningen som sa till mig att det är som att administrera förfall att ta hand om de här fastighterna...

– Det håller inte jag med om. Det är klart att det finns byggnader, och kanske till och med markområden, som behöver tas om hand om i avvaktan på andra kommunala ändamål. Och ibland kan man då uttrycka sig så när någon byggnad hamnar i kläm.

Alla är inte övergivna

Men alla hus är inte övergivna som finns bland de så kallade förlustfastigheterna. Boulognernkafeet används och Strömvallen har precis hamnat på listan.

Och Rödjningen, mellan Sätra och Gavlehov som hyrs av folkdanslaget Rillen på årsbasis sedan 1984. Ett sätt att stoppa förfall och vandalism som kommer som ett brev på posten när hus blir tomma och övergivna.

– Jag tycker att det är tråkigt att kommunen inte kan hitta bra verksamheter till de här fastigheterna, säger folkdanslaget Rillens ordförande Calle Dandanell. Rillen är ju ett väldigt bra exempel på hur man tillsammans med kommunen kan nyttja en sådan här fastighet. Vi hyr av kommunen och svarar för enklare löpande underhåll.

Borde man inte kunna hitta fler som er?

– Jo, det borde inte vara så svårt.

Vi skickar frågan vidare till Bo Bäckström och Gävle kommun.

– Jag tycker vi jobbar för det i ganska stor utsträckning, säger Bo Bäckström. Det är ju kostnader för att riva och sådana saker också. Så det är ju bra om vi kan se till att byggnaderna har en funktion.

Det är Gavlefastigheter som förvaltar och underhåller de här husen, de gör så lite som bara behövs för att hålla kostnaderna nere, just nu kostar det strax under en miljon kronor om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.