Foto: Anders Wiklund/TT

Hundratals miljoner stals ur svenska hem i fjol

Publicerad

Både antalet anmälda inbrott och värdet på det som stjäls ökar i landet. Under 2015 stal inbrottstjuvarna lösöre till ett värde av 773 miljoner kronor enligt beräkningar från försäkringsbolaget If.

Enligt försäkringsbolaget kostade ett genomsnittligt inbrott hos deras kunder drygt 22 000 kronor år 2010. 2015 hade den siffran stigit till 26 300 kronor. En ökning med 19 procent på fem år.

– Vi vet inte varför det ser ut så, men en anledning kan vara att vi skaffar oss allt fler dyra prylar. Har du flera smarta mobiler, mer än en surfplatta och en nyare TV hemma ökar självklart värden på tjuvens byte, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Under 2015 anmäldes knappt 22 752 bostadsinbrott i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. Bara 4 procent av dem klarades upp.

Det här är vanligaste stöldgodset:

  1. Smycken
  2. Klockor
  3. Kontanter
  4. Silverföremål
  5. Dator
  6. Ipad
  7. Kläder
  8. Parfym
  9. Alkohol

Källa: If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.