Foto: TT

I dag skrivs Gävles fristadsansökan under

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag morgon undertecknas handlingar som ska göra att Gävle kommun blir fristad för en förföljd bildkonstnär.

Det är vid Gävle kommuns kulturfrukost på onsdag morgon som kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik ska underteckna medlemshandlingarna i organisationen International Cities of Refuge Network, ICORN. Undertecknar gör också Helge Lunde, ordförande i ICORN.

Bakgrunden är att Gävle i mars i år tog det slutliga beslutet om att bli fristad för en förföljd bildkonstnär, efter en del debatt och rättsliga turer.

Gävle som fristad

”En handling av solidaritet”

Jörgen Edsvik säger i ett pressmeddelande att det är en stor händelse för Gävle.

– Att bli en fristadskommun är en handling av solidaritet när vi stöttar en kulturutövare som lever och verkar under svåra förhållanden. Den konstnär som kommer hit kommer även att vara en tillgång för vårt lokala kulturliv, säger Edsvik.

Fristadsprogrammet innebär att en kulturutövare erbjuds en fristad under två år, då kommunen har värdskapet och står för uppehälle, bostad och sammanhang.

Förföljda kulturskapare

Programmet riktar sig till bildkonstnärer, författare, dramatiker, journalister och musiker som är förföljda i sina hemländer.

Fristadsprogrammet kostar Gävle kommun 300 000 kronor per år. Ansökningsprocessen administreras av ICORN som stöds av bland annat Migrationsverket och Statens kulturråd.

– Fristadsprogrammet skiljer sig från andra konstnärliga residensprogram genom att det viktigaste kriteriet vid urval inte är konstnärliga meriter, utan istället behovet av skydd och en möjlighet att kunna fortsätta verka som konstnär, säger Hanna Nordell, fristadskoordinator Gävle kommun, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävle som fristad

Mer i ämnet