VD sparkas efter fest på skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunägda försäkringsbolaget, Svenska Kommunförsäkrings AB, SKFAB, sparkar sin vd. Detta för att han bland annat godkänt sina egna kvitton gällande resor och representation för hundratusentals kronor.

Styrelseordförande i SKFAB är Gävlepolitikern Åsa Wiklund Lång (S) och hon har tidigare till SVT Nyheter Gävleborg uppgett att hon inte attesterat några fakturor som rör representation under sina två år som ordförande. Det ska Björn Ryd själv ha gjort.

– Förtroendet för vd är från styrelsens sida förbrukat. Arbetsrättslig process inleds omedelbart, säger styrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång.

SKFAB

Efter en rad avslöjanden som Arbetarbladet gjorde så inleddes en granskning av bolaget, på initiativ av dess styrelse. Nu är den granskningen klar och offentliggörs i dag måndag på en presskonferens.

Ordförande såg inga fakturor

SKFAB där Gävle kommun är storägare, ska ha spenderat flera hundratusen kronor av skattebetalarnas pengar till representation med stora mängder alkohol och dyra middagar bland annat. 

Ordförande Åsa Wiklund Lång är den som skulle ha attesterat vd Björn Ryds representationsfakturor men dessa kom aldrig till hennes kännedom, det har hon tidigare uppgett till SVT Nyheter Gävleborg. Enligt Åsa Wiklund Lång hade vd:n åtminstone sedan maj 2015 godkänt sina egna representationsfakturor och bolagets ekonomiska kontrollsystemen hade inte fungerat.

Arbetsbefriades omedelbart

Björn Ryd, som varit vd sedan bolaget startade 2003, togs ifrån sina befogenheter och arbetsbefriades. Han ska tillsammans med bolagets kundansvarige gjort de vidlyftiga representationerna. Pengar som ska ha gått till stora mängder alkohol och dyra middagar bland annat.

SKFAB är ett gemensamt försäkringsbolag för nio svenska kommuner och en norsk kommun, det är alltså pengar som tillhör skattebetalarna.

Var ovetandes

Enligt Åsa Wiklund Lång fick hon först i samband med avslöjandet information av ekonomichefen att det fanns representationsfakturor sedan nästan två år tillbaka i tiden som behövde attesteras. Dessa var ända från maj 2015 då Åsa Wiklund Lång tillträdde som ordförande.

Men den viktiga frågan är hur bolagets egna ekonomiska kontrollsystem haft så stora brister, är en fråga som Ernst & Youngs revision förhoppningsvis kan ge svar på.

Dessa kommuner ingår i Svenska Kommun Försäkrings AB

Gävle kommun

Sundsvalls kommun

Kiruna kommun

Uppsala kommun

Piteå kommun

Trollhättans Stad

Helsingborgs Stad

Trondheim kommune

Örnsköldsviks kommun

Umeå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet