Foto: SVT.

Ingen ambulanshjälp erbjuds från andra län

Uppdaterad
Publicerad

Efter massflykten från ambulansen har Region Gävleborg uttryckt förhoppningar att få hjälp från andra län. Men när SVT Gävleborg ringer runt och frågar svarar ingen av cheferna ja på frågan om att låna ut personal.

Den senaste tiden har flera sagt upp sig vid ambulansen i Gävleborg. Detta efter beslutet om att införa jourtjänstgöring. Tidigare i veckan sa divisionschefen Helena Björkman att man hoppas att andra län kan lösa eventuell personalbrist.

– Det kan bli lösningar som att ta in hyrpersonal, fördela om resurser internt inom hälso- och sjukvården eller samverkan med andra län.

Jourtid inom ambulansen

Nyheter Gävleborg har ringt upp landstingen i Uppsala, Västernorrland, Jämtland/Härjedalen, Dalarna och Västmanland och ställt frågan:

Skulle ni kunna tänka er att låna ut personal till Gävleborg?

Men inget av länen svarade spontant ja på frågan och både Uppsala och Västmanland svarade nej.

Behöver inte hjälp längre

När vi får svaren på vår rundringning och skickar dem vidare till ansvariga på Region Gävleborg så får vi ett skriftligt svar från hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman. Han säger att de i nuläget inte behöver hjälp från andra län och på vår fråga om vad han tycker om att ingen av grannlänet svarade ja på vår rundringning svarar han :

– Vi har inte ställt frågan och skulle det bli aktuellt kommer vi ha en dialog med grannlänen, men i dagsläget är det inte aktuellt.

Så svarade länen:

Skulle ni kunna tänka er att låna ut personal till Gävleborg?

Uppsala: – Vi har inget överskott på personal och därmed inte några att låna ut. Däremot samverkar vi med Gävleborg vid stora insatser, men det är inget nytt, det gör vi  hela tiden. Vi har märkt av situationen i Gävleborg på så sätt att några medarbetare därifrån har hört av sig och förhört sig om det finns lediga tjänster här, säger Per Andersson verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Dalarna: – Inte tänkt tanken riktigt. Vi har inte jättemycket folk. Får vi frågan formellt så kommer vi naturligtvis titta på det, säger Fredrik Forselius verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Jämtland/Härjedalen: – Det kan jag inte svara på rak arm, på sommaren är det inte ett alternativ, säger Britt-Marie Stolth enhetschef ambulanssjukvården i region Jämtland Härjedalen.

Västernorrland: – Jag vet inte, jag måste inventera, säger Anders Lundin länsverksamhetschef akutmottagning och ambulans Landstinget.

Västmanland: – Spontant nej. Om jag ska låna ut personal som måste jag planera för det och då behöver jag själv mer personal för att kunna täcka upp i det egna området, säger Fredrik Leek områdeschef för ambulanssjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet