Fikru Marus dotter Emy väntar i domstolens lokaler i Addis Adeba. Foto: Kumerra Gemechu

Nytt bakslag för Fikru Maru: Domarna dök inte upp

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen skulle domstolen i Addis Abeba besluta om den svenske läkaren Fikru Maru som är fängslad i Etiopien får åka till Sverige för vård. Men domarna har inte dykt upp i domstolen och ärendet skjuts upp till på måndag – Vi är maktlösa och i någon form av limbo, säger dottern Emy Maru.

Fikru Maru är just nu intagen på sjukhus för en kollapsad lunga. Hans döttrar, som reste till Etiopien i helgen, lyckades i onsdags tillsammans med etiopiska jurister övertyga den Etiopiska domstolen om att de måste ta ställning till om Fikru Maru kan transporteras hem för vård. Läget för Fikru Maru bedöms som kritiskt, såväl av svenska som etiopiska läkare, enligt dottern Emy Maru.

Men eftersom domarna inte dykte upp i domstolen under fredagsmorgonen råder det fortsatt oklarheter i ärendet.

Fikru Maru

– Nu sitter vi i väntan på att advokaten ska få tala med dom om vad det finns för alternativ. De alternativ vi fått höra är att man antingen skjuter upp förhandlingarna igen, att man kallar in jourhavande domare, eller att vädja till åklagaren att lägga ner åtalet helt enkelt, sa Emy Maru under morgonen.

Senare under dagen visade det sig att man skjuter upp det hela till på måndag.

”Hade en viss förhoppning”

Emy Maru hade hoppats att något äntligen skulle hända i ärendet nu på fredagsmorgonen.

– Det är väldigt frustrerande. Man har ju vant sig vid känslan att man kommer till domstolen och att ingenting egentligen händer. Men i det här läget hade man viss förhoppning att de skulle ta det på allvar när det handlar om en människas liv. Men domstolen har ju visat sig vara icke fungerande många gånger tidigare. Nu tycker jag det är mer tydligt än någonsin, säger hon.

Att låta honom resa hem av medicinska skäl skulle vara ett sätt att slippa ta i den skuldfråga som blivit allt mer besvärlig för myndigheterna att hantera, menar Margareta Sidenvall, läkarkollega i Hudiksvall.

– Det skulle kunna få dem att framstå som humana och samarbetsvilliga i det här ärendet. Något de inte lyckats med tidigare, sa Sidenvall till SVT Nyheter Gävleborg igår.

”Tiden är emot oss”

För familjen Maru fortsätter nu väntan på att fallet Fikru Maru ska röra sig framåt.

– Nu står vi här som vanligt, maktlösa och i någon form av limbo. Men tiden är emot oss och vi behöver ett beslut snart, säger Emy Maru.

Skjuts upp till måndag

Vid lunchtid kom beskedet om att ärendet än en gång skjuts på framtiden:

”Uppskjutet till måndag eftermiddag. Domarna var ärliga nog att säga att de ska FÖRSÖKA bli klara tills dess. Vi vet ju alla hur det brukar gå”, skriver Emy Maru på facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet