Arkiv. Polisinsatsen i samband med att den döda kvinnan hittades. Foto: Anders Sundin

Inte längre misstänkt för modersmord

Uppdaterad
Publicerad

Den 55-årige man som tidigare misstänkts för mord på sin mamma är inte längre mordmisstänkt. Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Under fredagsförmiddagen omhäktades den 55-årige man som misstänkts för mord på sin mamma i november förra året. Mannen bodde med sin mor på Brynäs i Gävle och har i förhör erkänt att han dödat henne, men när mannen omhäktades var det på andra grunder. Han sitter nu häktad misstänkt för försök till mord.

– Vi har inte kunnat fastställa en säker dödsorsak och det våld som han utövat mot offret har i sig inte varit dödligt. Dessutom är det en del speciella omständigheter i det här fallet som gör att vi ändrat brottsrubriceringen, säger chefsåklagare Ulf Back.

Brynäsmordet

Vilka speciella omständigheter?

– Jag kan inte gå in mer i detalj, men vad vi kan se så har det våld som mannen erkänt inte varit dödande, säger Ulf Back.

55-åringen ska ha bott med sin döda mor i 3-4 veckor innan dödsfallet uppdagades vilket gör att det varit svårt att fastställla en exakt dödsorsak.

Under fredagens häktningsförhandlingar beslutade rätten att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning.

Åtal ska vara väckt senaste 19 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brynäsmordet

Mer i ämnet