Foto: SVT

Integrationsprojekt hjälper till med SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Inför SM-veckan i Söderhamn har kommunen dragit igång ett integrationsprojekt. 14 personer arbetar just nu med att röja buskar och skog i skidspåren vid Alirs Öga.

– Jag har aldrig arbetat med att röja tidigare, men jag tycker det är kul, säger Biniam Kahase som redan hunnit arbeta ute i skogen i några veckor.

– Det känns bra här och det är fint att få jobba, säger Hadi Khalil.

Möjlighet till jobb

SM-veckan i Söderhamn närmar sig med stormsteg och för att hinna med alla förberedelser har kommunen i samarbete med bland annat arbetsförmedlingen startat ett integrationsprojekt. Där får personer som idag står utanför arbetslivet en chans att vara med i förberedelserna.

– Förhoppningen är att de här personerna, som idag står utanför den ordinarie arbetsmarknaden, ska komma i kontakt med föreningsliv och näringsliv, få något i sitt cv och känna tillhörighet i ett stort och positivt sammanhang som det här är, säger Morgan Nilsen, arbetsledare.

Biniam Kehese ser fler fördelar med projektet.

– Jag vill lära mig svenska för jag kan inte så mycket än, säger han.

”Jag har aldrig åkt skidor”

Den 30 januari drar SM-veckan igång där vinnare i runt 20 sporter ska koras. Men för Biniam Kahase som i flera veckor röjt buskar och skog ute i skidspåren är just skidåkning något som han inte är helt bekant med.

– Jag har aldrig åkt skidor. Jag har bara sett det på TV, men till vintern ska jag testa, avslutar Biniam Kahase.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.