Agneta Lindberg, förskolechef Gävle kommu Foto: SVT

”Jag garanterar att barnen är säkra på Svangården”

Uppdaterad
Publicerad

Agneta Lindberg är förskolechef för nordöstra området i Gävle och hon menar att säkerheten på förskolan Svanbacken är god.

– Jag kan förstå att man vid första anblicken kan tycka att det ser farligt ut, men vi har haft genomgångar med byggare, biträdande förskolechef och så vidare och vår bedömning är att det är säkert för barnen att vistas där.

Kan du garantera barnens säkerhet?

–Så långt det nu är möjlig med en sådan garanti, så kan jag det, säger Agneta Lindberg

Därför flyttas barn från förskolan Svangården

Efter en översyn under måndagen så hittade man flera säkerhetsbrister som åtgärdades omedelbart. Kommunen tog då också beslutet att flytta 20 av de äldre barnen till Milbogårdens förskola från och med nästa vecka.

Ur kommunen informationsbrev om Svangården:

”Beslutet grundar sig på att förskolan ska säkerställa en trygg miljö för alla barn när de kommer tillbaka efter sommarledighet och platser börjar fyllas. Eftersom det finns en liten osäkerhet kring när samtliga avdelningar kan öppna så görs detta som en extra säkerhetsåtgärd”.

Men Agneta Lindberg hävdar ändå att det är säkert att vara på Svangården för de barn som blir kvar. Trots den oro som flera föräldrar känner, och som fått bland annat föräldern Clara Minell att bestämma sig för att hålla sin femåriga dotter hemma tills vidare.

Vad vill du säga till oroliga föräldar?

– Jag vill säga att vi har gjort en översyn, att det är säkert här, och att de som är oroliga verkligen får höra av sig till mig med sin oro, om de behöver det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.