Jakthund dödades av varg

Publicerad

En jämthund dödades av varg utanför Alfta under älgjaktens första dag, det skriver tidningen Svensk jakt.

Händelsen ska ha inträffat på Alfta södra viltvårdsområde i Hälsingland under måndagen, vilket var den första dagen för älgjakten i området.

– Tiken var ute på den andra sökrundan i såten när hon sannolikt hamnade precis där vargarna tagit daglega. Passkyttar hörde gälla, drevliknande skall innan det blev tyst, berättar hundägaren för Svensk jakt.

Enligt naturbevakaren Sone Persson på länsstyrelsen som varit på plats ska man ha hittat det ställe där vargarna tagit daglega vilket var omkring 20 meter från platsen där hunden dödades

– Förra vinterns spårningar visade att det här området tillhörde Sjösvedenreviret, men nu kan det lika gärna vara inom Blybergsreviret och det är vargar därifrån som dödat jämthunden, säger Sone Persson till Svensk jakt.

För ett par veckor sedan sköts en varg i samband med älgjakten när den försökte angripa en jakthund i reviret Blyberget strax söder om Alfta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.