Arkivbild. Polisen har spärrat av området kring brottsplatsen. Foto: SVT

Knivdåd i Ljusne prövas i hovrätt

Uppdaterad
Publicerad

Knivdådet i Ljusne i mars kommer nu att prövas av hovrätten. Samtliga parter har överklagat tingsrättens dom.

För de efterlevandes advokat Jan Nyman i Hudiksvall var det inget svårt beslut.

– Jag tyckte det var ett självklart beslut. Det är trots allt fråga om att man har beväpnat sig och anfallit andra människor, säger han.

Misstänkt mord i Ljusne

Inget uppsåt

Det var när två gäng hamnade i bråk i Ljusne som den 20-årige mannen stacks ner med kniv av en annan 20-åring. Knivmannen åtalades för mord, men dömdes av Hudiksvalls tingsrätt till fängelse i tre år och nio månader för grov misshandel och för grovt vållande till annans död. Tingsrätten menade att det inte går att bevisa att det har funnits ett uppsåt att döda.

20-åringens försvararare anser i sin överklagan att 20-åringen ska få sänkt straff eftersom det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att han utfört allt som han åtalats och dömts för. 

Åklagare överklagar

Åklagaren skriver i sin överklagan till Hovrätten att 20-åringen borde dömas för mord, eftersom han borde ha insett att genom att hugga en annan person i låret så fanns det risk att det skulle kunna uppstå sådana skador att den personen avled. Åklagaren menar att 20-åringen var likgiltig inför de konsekvenserna. Det här håller de efterlevandes advokat med om.

– Gärningsmannen har valt den här lösningen, valt att beväpna sig, valt att anfalla andra människor. Det här är inte en hastigt uppkommen situation, därför ska det bedömas som mord, säger Jan Nyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Ljusne

Mer i ämnet