Kommunal varslar om strejk från den 18 april. Foto: Johan Nilsson / TT

Kommunal varslar om strejk från 18 april

Uppdaterad
Publicerad

Avtalsförhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner och Sorbona havererade förra veckan. Nu varslar kommunal för strejk från den 18 april.

Hudiksvall är en av kommunerna som tagit emot strejkvarsel.

– Under förmiddagen mottog jag ett varsel från Kommunal som kommer att beröra flera verksamheter i Hudiksvall, säger kommundirektör Lena Högback på kommunens hemsida.

Gävle och Ovanåker

Enligt kommunen har Kommunal varslat om strejk för:

Lokalvårdare på Bromangymnasiet, Ede skola, Iggesunds skola och Läroverket, transportenhetens chaufförer, kökspersonal på Tunbacka samt maskinförare Ulvberget.

Förutom Hudiksvall tas personal hos Region Gävleborg, Nordanstig, Ljusdal, Bollnäs, Sandviken, Ockelbo, Hofors och Söderhamn ut i strejk. Inga varsel har lagts i Ovanåker och Gävle.

Varsel i landet

Varslen berör anställda i kommuner, regioner och Sobonaföretag. Totalt arbetar det cirka 550 000 anställda på avtalsområdena.   

Berörda yrkesgrupper Kommunal organiserar är bland annat måltidspersonal, vaktmästare, lokalvård och renhållningsarbetare. Varslet gäller runt om i hela Sverige och kan komma att utökas.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.