Pia Frank, säkerhetschef i Sandvikens kommun. Foto: SVT

Kommuner skall rusta för krig

Uppdaterad
Publicerad

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har skickat ut ett brev till landets kommuner med budskapet att beredskapen behöver höjas för att möta krigshot och andra kriser – men vad innebär det på kommunalnivå?

Efter MSB:s utskick om att kommunerna måste höja beredskapen, så har reaktionerna varit varierade.

Sandvikens beredskapssamordnare och säkerhetschef Pia Frank ser positivt på myndighetens utskick – samtidigt efterlyser hon klarare besked på vad det hela innebär i praktiken.

Frågan: göra sig av med bergrum eller inte

Runt om i landet och länet har det funnits ledningscentraler under jord för den skull att en krissituation skulle uppstå. Som till exempel i Järvstaberget i Gävle. Den anläggningen är numera såld efter att ha stått oanvänd under många år.

Men nu råder ett annat läge och MSB anser att kommunerna inte ska göra sig av med varken de bergrum som är kvar i kommunal ägo eller anläggningar och materiel för civilförsvaret. Fast även om en hel del försvunnit gäller det inte skyddsrum, menar Pia Frank.

– Kanske många tror att de är borta och att de lagts ned, men så är det ju inte utan de finns kvar och fastighetsägarna har haft sitt ansvar.

– Men det kan ju bli så nu att man stärker upp tillsynen av skyddsrummen och ser till att de är i bra skick och så.

TV: Se inslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.