Foto: TT

Förslaget: Gävles två valkretsar ska bli en

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen har beslutat att föreslå kommunfullmäktige att Gävle från och med valet 2018 ska utgöra endast en valkrets, i stället för dagens två.

– Valnämnden har vägt fördelar och nackdelar mot varandra. En av fördelarna med en enda valkrets är att allmänheten och partierna lättare kan förutse vilka kandidater som kommer att tilldelas platser i kommunfullmäktige vid ett visst valresultat, säger Petter Bergeå, utredare vid kommunledningskontoret i ett pressmeddelande.

Riksdagen har beslutat om flera förändringar i vallagen inför valet 2018. Det är därför som Gävle kommun nu kan fatta beslut om huruvida kommunen ska delas in i en eller flera kretsar.

Bestämmelsen om att kommuner med fler än 24.000 väljare ska vara indelad i flera valkretsar tas också bort, och en småpartispärr införs vid val till kommunfullmäktige.

Valdistrikt ska ses över

Även valdistrikten kommer att ses över inför valet 2018. Varje valdistrikt är knutet till en vallokal där de folkbokförda invånarna röstar. Senast i oktober nästa år måste arbetet med valdistrikt vara klart.

Fullmäktige förväntas i November ta upp valnämndens och kommunstyrelsens förslag till beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.