Kvinna ansågs vara döende – kritik efter feldiagnos

Uppdaterad
Publicerad

En kärlsjuk kvinna fick buksmärtor och bedömdes som döende av läkarna på Hudiksvalls sjukhus. Men kvinnan tillfrisknade och det visade sig att läkaren ställt felaktig diagnos.

Patienten kom in till sjukhuset i Hudiksvall med akuta buksmärtor i mars 2015. Efter en skiktröntgen blev utlåtandet att kvinnan hade syrebrist i tarmen, och då hon var allvarligt kärlsjuk ansåg man att det inte gick att operera.

Läkarna bedömde att patienten var döende, och hon fick palliativ vård i form av smärtlindring med morfin.

När kvinnans tillstånd i stället hade förbättrats efter en vecka pratade anhöriga med läkare. En ny röntgenundersökning tydde på att magsmärtorna orsakades av ett tarmvred.

Lyckad operation

Kvinnan opererades och det visade sig att det fanns ett stopp i tarmen som då kunde åtgärdas.

Feldiagnosen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som bedömer att den inledande medicinska hanteringen av kvinnans besvär var rimlig med tanke på den information man hade och hennes sjukdomshistoria.

Däremot menar IVO att man sedan kunde ha omvärderat beslutet och ändrat behandlingen tidigare, när patientens tillstånd förbättrades istället för att försämras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.