Kyrkoherdebostaden vid Heliga Trefaldighets Kyrka ska säljas. Foto: SVT

Kyrkan säljer prästbostad för att få ihop budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Prästbostaden och den tillhörande Olofsgården i Gävle ska säljas. Det har kyrkorådet beslutat.

Fastigheten vid Gavleån intill Heliga Trefaldighets Kyrkan har varit tjänstebostad för kyrkans kyrkoherdar från 1700-talet fram till 2014. Men nu är det slut, fastigheten säljs bland annat för att lokalerna inte längre anses vara ändamålsenliga, men även för att få budgeten i balans.

– Den budgeten vi lägger fram till 2017 är underbalanserad med två miljoner ungefär, säger Roberth Kranz (S) ordförande i kyrkorådet i Gävle pastorat. Genomför vi den här försäljningen kan vi få plus i budgeten. Men tittar vi framåt på budgetar för 2019 och 2020 så pekar de på minus uppemot 23 miljoner. Så för att inte tvingas sälja väldigt många byggnader eller skära i personalen så måste vi ta bort kostnader någon annan stans.

Med tillhörande Olofsgården hoppas man få 14 miljoner.

Vad hoppas ni få betalt för det här två fastigheterna?

– Vi har haft kontakt med flera mäklare som värderat husen och vi har fått fram ett pris någonstans mellan 8 och 14 miljoner.

Inne på Olofsgården har församlingen fortfarande en hel del verksamhet, vad ska de ta vägen?

– Det håller vi på och tittar på parallellt hur vi ska kunna frigöra utrymmen i andra fastigheter. Vi har en del andra byggnader både här kring Heliga Trefaldighets kyrka och på andra ställen i stan där vi kan göra plats för de verksamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.