Lång väntan på ambulans för krampande barn Foto: SVT/Arkiv

Lång väntan på ambulans för krampande barn

Uppdaterad
Publicerad

När SOS-alarm gjorde bedömningen att göra ett så kallat Prio-1 larm när ett litet barn i på ett och ett halvt år, i Ljusdals kommun, hade kramper, så dröjde det ändå över 40 minuter innan ambulans kom till platsen.

Det framgår av en avvikelserapport gjord av ambulanspersonalen. Närmaste ambulans fanns vid larmtillfället i Hudiksvall och man beräknade att tiden att nå fram till patienten var runt 45 minuter.

SOS-alarm skickade då en så kallad bedömningsbil, stationerad i Los, för att vinna tid. Den bilen var framme efter 31 minuter.

Nu ifrågasätts den långa framkörningstiden som hade kunnat få ”allvarliga medicinska konsekvenser” för patienten, i en avvikelserapport.

Man föreslår också åtgärder för att det inte skall upprepas genom att uppmana Region Gävleborg att det ”inte ställs fler bilar runt om i länet och att man återtar tidigare resurser”.

Vi kan inte nå alla i länet inom 20 minuter

Region Gävleborgs svar på rapporten är att det vid tillfället då larmet kom så var alla ambulanser i drift i området, men att man inte vid alla givna tillfällen ändå kan garantera att alla får hjälp snabbt.

”Det går inte att garantera att alla innevånare får hjälp inom 20 minuter, det vet vi. Och det kommer att kunna inträffa om ett flertal högt prioriterade uppdrag inträffar vid samma tillfälle”.  Det skriver Jon Larsson tf verksamhetschef för ambulansen i Hudiksvall/Nordanstig i regionens svar på avvikelserapporten.

Barnet fördes till sjukhus

Det krampande barnet mådde efter omständigheterna bra när ambulanspersonalen kom fram, och barnet kunde sedan transporteras till barnkliniken i Hudiksvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.