Edsbyn kraftsamlar för att få hem Lim-Johan

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare okänd målning av hälsingekonstnären Lim-Johan ska säljas på auktion, nu kraftsamlar bygdens invånare för att tillsammans köpa målningen och få hem den till Edsbyn igen.

– Jag tycker det känns skitstort. Jag upptäckte i måndagskväll att tavlan skulle säljas och kände att den tavlan måste få komma tillbaka hit, så jag ställde en fråga i sociala medier och gensvaret var enormt, säger Maria Nilsson.

Sagt och gjort, efter den positiva responsen tog Maria Nilsson tag i saken och startade en insamling för att köpa Johan Erik ”Lim-Johan” Olssons ”Älg och stövare”.

Maria Nilsson kämpar för att få hem nyupptäckta Lim-Johan. Foto: Maria Nilsson vill få hem Lim-Johan

– Det här är vårt kulturarv och då tycker jag, och många med mig, att den ska stanna kvar här. Och det är väl det som får kommuninvånarna att bli så engagerade, säger Maria Nilsson.

Låg gömd i en trossbotten

Ända tills nu har man trott att bara 28 målningar bevarats efter den självlärda särlingen Lim-Johan från Ovanåker.

Och så hade det kanske förblivit om inte ett hus i Edsbyn fått nya ägare som ville renovera.

För där i trossbotten fanns målning nr 29, en 50 cm x 85 cm stor bild med en jakthund och en älg som höjer sig över grantoppar och berg. Visserligen var målningen delad i tre delar, men efter att ha restaurerats av en konservator bjuds den nu ut på kvalitetsauktion i Stockholm.

Från värdelös till värdefull

Lim-Johan var en mångsysslare och vid förra seklets början sattes större värde på hans muskelkraft som dagsverkare än på hans naiva hälsingebilder i oblandade färger med gigantiska älgar och ett och annat lejon, men idag är det annorlunda och trots att insamlingen rivstartade med 50.000 kr på bara ett dygn måste man få ihop mycket mer pengar för att ens kunna lägga ett bud.

– Utropet är satt till 150.000 men jag tror att den kan bli dyrare än så, säger Maria Nilsson som hoppas på att olika företag från orten ska vilja hjälpa till ekonomiskt.

Om insamlingen lyckas köpa målningen så är tanken att den ska ägas av hembygdsföreningen och visas på Edsbyns museum för all framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.