Ljusdal utreder fler politiker för fusk

Uppdaterad
Publicerad

I går polisanmälde Ljusdals kommun S-politikern Örjan Fridner eftersom de misstänker att han kan ha tagit ut för mycket ersättning för sina politiska uppdrag. SVT Nyheter Gävleborg kan avslöja att ytterligare elva politiker inte har lämnat in inkomstuppgifter, trots kommunens påtryckningar.

Förutom Örjan Fridner (S), saknar Ljusdals kommun uppgifter om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) från ytterligare elva politiker. Kommunen skriver i en anmälan till polisen att de totalt tolv politikerna som är aktuella och som har begärt ersättning för sina politiska uppdrag, inte har lämnat sina uppgifter om SGI. Dessa uppgifter behöver kommunen för att kunna beräkna att rätt ersättning för förlorad inkomst betalas ut när personen arbetar i sina politiska uppdrag.

– Jag vill inte kommentera mer än det som står i brevet till polisen, säger kommunchefen Claes Rydberg till SVT Nyheter Gävleborg.

”Har jag gjort fel ska jag göra rätt för mig”

Det var förra veckan som P4 Gävleborg avslöjade att Örjan Fridner (S) har uppgett för Ljusdals kommun att han har en inkomst på 30.000 kronor i månaden från sitt egna företag, trots att det inte stämmer. Han plockade nämligen inte ut någon lön från företaget och kan då ha fått för mycket ersättning för sina politiska uppdrag.

– Har jag gjort fel ska jag göra rätt för mig och betala tillbaka. Med ränta, sa Örjan Fridner till SVT Nyheter Gävleborg då.

Fridner säger också till SVT Nyheter Gävleborg att han uppfattat att det var ok att ange en uppskattad månadsinkomst då företaget var nystartat.

Ber om att få betala tillbaka

Örjan Fridner (S) skickade i samband med detta en skrivelse till Ljusdals kommun där han ber om att få betala tillbaka eventuellt felaktigt utbetalda pengar och med anledning av det har Ljusdals kommun valt att polisanmäla Örjan Fridner, men upplyser i samma anmälan om de övriga politikerna som inte heller har lämnat inkomstuppgifter.

Hänvisar till polisutredningen

Enligt anmälan har de tolv politikerna fått brev från kommunen med begäran om att lämna in SGI-uppgifter vid tre tillfällen under 2016, och det är när politikerna trots det inte har svarat som Ljusdals kommun vill att polisen ”håller utredningen öppen för ytterligare eventuella utredningsskäl påkomna i samband med ännu ej inkomna svar från övriga elva politiker.”

– Jag vill inte lämna några kommentarer utan hänvisar till polisutredningen, säger kommunchefen Claes Rydberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.