Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har det varit att byta land och karriär? Christianne och Axel Baars, som bytte försvarsmakten i Nederländerna till vandrarhem och kafé i Hovra, berättar i klippet. Foto: Julia Örtegren/ SVT

Lugnet i Hovra lockade holländska familjen – driver vandrarhem och kafé

Uppdaterad
Publicerad

Axel och Christianne Baars levde ett stressigt liv i Nederländerna där de knappt hann träffa sina barn i vardagen. Drömmen om ett lugnare liv i norra Sverige hade funnits länge, så när Hovra vandrarhem blev till salu var paret snabba att slå till.

– Det bästa är att vi har mer tid med barnen nu, säger Christianne Baars drygt ett år efter flytten.

Antalet personer födda i Nederländerna som är folkbokförda i Gävleborgs län ökar. Det visar siffror från statistikmyndigheten SCB. 2023 var 319 personer registrerade som boende i länet. Fem år tidigare var siffran 224. Och samma trend syns i Sverige som helhet.

Mer tid med barnen

Axel och Christianne Baars flyttade med sina tre barn från Nederländerna till den lilla byn Hovra i Ljusdals kommun i Hälsingland för ett drygt år sedan. De hade då köpt vandrarhemmet med tillhörande café som de nu driver. Och det var lugnet och naturen i Hovra som lockade mest.

– Det är för mycket folk på liten yta i Nederländerna. Här är tempot lugnare och vi hinner träffa våra tre barn mer eftersom vi är hemma när de kommer hem från skolan och förskolan, säger Christianne Baars.

Genomtänkt beslut

Paret som tidigare jobbade inom de nederländska försvaret hade varit på semester i Sverige med sina draghundar många gånger innan de bestämde sig för att flytta.

– Vi letade efter något att köpa i norra Sverige i över fyra år innan vi hittade det här stället. Vi var väl förberedda, men det är mycket nytt att lära sig hela tiden, säger Axel Baars.

Hör mer om hur det gått att sadla om till vandrarhemsägare i norrländsk glesbygd i klippet.

Födda i Nederländerna folkbokförda i Gävleborg/Sverige

Gävleborgs län

2019: 224 personer

2020: 228 personer

2021: 251 personer

2022: 293 personer

2023: 319 personer

Hela Sverige

2019: 12 470 personer

2020: 12 769 personer

2021: 13 523 personer

2022: 14 774 personer

2023: 15 772 personer

Källa: Statistikmyndigheten SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.