Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare är kritisk till att Region Gävleborg dröjer med sprututbyte. Foto: SVT/TT

Mäkitalo om sprututbyte:”Vissa väljer att inte värdera ny kunskap”

Uppdaterad
Publicerad

Rena sprutor till missbrukare är aktuellt i hela Sverige. Förutom i Gävleborgs län. Det kommer dröja till i höst innan politikerna tar beslut om frågan ska utredas.

– Jag vill att vi ska det här också. Det finns stora fördelar med att ha det så, säger smittskyddsläkare Signa Mäkitalo.

Smittskyddsläkaren är kritisk

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen rekommenderar sprututbyte. Det är en viktig del i att förhindra spridning av blodsmittor. I hela Sverige så är det nu aktuellt med sprututbyte med undantag för Gävleborgs län. Något som smittskyddsläkaren på Region Gävleborg, Signar Mäkitalo, är kritisk till.

”Personer med känslomässiga kopplingar”

– Det är personer med starka åsikter som har känslomässiga kopplingar till forskning som är flera decennier gamla. Men tyvärr är det så. Vissa personer väljer att inte värdera ny kunskap och forskning, säger Mäkitalo.

Region Gävleborg ska starta en utredning i frågan. Men det råder splittring bland partierna.

– Politikerna bromsar det här. Vi på Smittskydd är positiva. Vi behöver hjälpa de som har problem och stoppa att smittor sprids vidare. Min förhoppning är att politikerna förstår det här och att vi snart också kan erbjuda sprututbyte, säger Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.