Advokat Elisabeth Massi Fritz i Gomorron Sverige. Foto: SVT

Massi Fritz: Hedersbrott drabbar även män

Uppdaterad
Publicerad

Advokat Elisabeth Massi Fritz säger i Gomorron Sverige att hedersbrott inte bara är något som drabbar kvinnor.

– Det är vad vi tror i Sverige, men jag var själv målsägarbiträde vid hedersmordet 2005 på Abbas Rezai, där mannen dödades och kvinnan fick leva.

Elisbeth Massi Fritz är specialiserad på hedersbrott och säger att det finns olika faktorer som gör att ett brott är hedersrelaterat.

– När man pratar om hedersbrott brukar man säga att motivet för gärningsmännen har varit att återupprätta familjens heder. Man kan också se att det finns hotbilder mot offret, det finns konflikter från tidigare.

23-åring bortrövad i Gävle

”Ett brott enligt de här normerna”

När det gäller det nu aktuella fallet med den 23-årige mannen från Sundsvall som kidnappats och mördats, säger hon att här finns det en otrohetsaffär från kvinnans sida, där kvinnan varit gift och inlett en relation med en man.

– Det är totalt förbjudet i den här hederskulturen. Hon har till och med begått ett brott enligt de här normerna, säger Elisabet Massi Fritz och fortsätter:

– Det vi också kan se i det klassiska hedersmordet, som jag vill kalla det, är att det är många förövare – nio personer står trots allt tilltalade – och flera av förövarna är familjemedlemmar och är släkt med varandra.

Läs mer: Kidnappningsmordet: Detta har hänt

”Han måste dödas”

– Här gör man gällande att det är mannen som lagt ut de här Facebook-bilderna, mannen står i skuld till familjen och har därmed också vanhedrat familjen. Det är lite komplext men det handlar om att familjens heder har vanhedrats, så till den grad att han måste dödas och först då har familjen återupprättat sin heder, förklarar Elisabeth Massi Fritz i Gomorron Sverige.

Men hon säger också att åklagaren förstås måste styrka att var och en av de tilltalade – som förnekar brott – har haft uppsåt och har begått de åtalade gärningarna.

Enligt vittnen har mannen kidnappats på Slottstorget i Gävle och dragits in i en bil. Två veckor senare hittas han död i en bäck i maj söder om Sundsvall.

Hur ser bevisningen ut däremellan?

– Först och främst handlar det om människorov. Åklagaren gör gällande att flera av de här personerna dessutom har varit behjälpliga – först med människorov och medhjälp till människorov, sedan har vi mord och medhjälp till mord. Här måste åklagaren först styrka människorovet och sedan gå in på vilka som har utsatt den här mannen för mord och medhjälp till mord. Så det är olika led, säger Elisabeth Massi Fritz.

Läs mer: Här är mördade 23-åringens egna berättelse

”Finns väldigt besvärande samtal”

– Jag tittade på åtalet i går och det är ett jätteomfattande mål. Förundersökningen består av 11.000 sidor och åtalet är 24 sidor. Bara åklagaren har åberopat 34 olika vittnen i människorovsdelen och i morddelen, konstaterar hon.

Hon tillägger att det finns telefonavlyssningar, sms, Facebookbilder och teknisk bevisning.

– Det finns väldigt besvärande samtal mellan de tilltalade innan de grips, som också visar att de har en direkt inblandning i både människorovet och mordet.

Rättegången hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och inte där brotten begicks – varför då?

– Det är förstås för att vara säker på att det ska hållas en hög säkerhet under den pågående rättegången och ordning och reda i salen. Det kan finnas hotbilder på båda sidor och då ska huvudförhandlingen hållas i en säkerhetssal.

Läs mer: Åtalad hålls utanför rättssalen: ”Är oroliga för kvinnans säkerhet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet