Asylboende: arkivbild/TT Foto: Maja Suslin/TT

Migrationsverket stänger asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket behöver allt färre platser på tillfälliga asylboenden. Därför avvecklas runt 80 boenden runt om i landet fram till sista januari 2017. Det innebär att drygt 6 000 personer ska byta boende de närmaste månaderna.

I Söderhamns kommun kommer boendet vid Moheds Camping och boendet Duvan att avvecklas. I Ljusdal kommer asylboendet på Finnmarksvägen också att stängas. Totalt berörs 136 boendeplatser i länet.

– Vi avvecklar boenden för att inte stå med tomma boendeplatser och samtidigt tvingas betala för dem. Det är ett ekonomiskt ansvar vi har. Efter förra hösten har antalet asylsökande sjunkit drastiskt och därmed även behovet av boenden, säger Kenneth Karlsson, expert på boendefrågor på Migrationsverket.

Lagen styr vilka boenden som avvecklas

Drygt 6 000 personer kommer att flytta från de boenden som avvecklas fram till sista januari 2017. Vilka boenden Migrationsverket ska avveckla styrs av lagen om offentlig upphandling (LOU). Lagen bestämmer att boenden som är upphandlade sist i ordningen är de som avslutas först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.