Vy över Mellanljusnan i Gävleborgs län. Foto: Helena Persson

Miljonsatsning på länets natur

Publicerad

Gävleborgs län får drygt 18 miljoner kronor ur vårbudgeten att satsa på att skydda natur och förvalta skyddad natur.

Den så kallade vårändringsbudgeten som antagits beviljar 250 miljoner kronor extra till skydd av värdefull natur, och 110 miljoner kronor extra till åtgärder för värdefull natur. Av dessa helhetsbelopp får Gävleborgs län 2,37 miljoner kronor till förvaltning av skyddad natur. Vidare får Gävleborgs län 16 miljoner kronor som ska användas till att skydda värdefull natur.

Pengarna ska användas till bland annat upprustning av rastplatser, ökad tillgänglighet för besökare i naturreservat och nationalpark, och till att skydda fler naturområden.

Reservaten i dåligt skick

Länsstyrelsen i Gävleborg skriver i ett pressutskick att många friluftsanordningar i länets totalt 171 naturreservat är i dåligt skick. Gävleborg har två nationalparker. Även anordningar i de mest besökta reservaten är slitna och eftersatta. Nu är planeringen att snabbt rusta upp rastplatser i länets tio mest välbesökta reservat.

– Vi hoppas att prioriteringarna för friluftsliv ska göra det lättare att komma ut i naturreservat och nationalparker, säger Karin Brolin, naturinformatör på Naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i pressmeddelandet.

– Behoven är stora och nu kan vi ta ett första steg för att åtgärda kända brister, säger Ann Gudéhn, enhetschef på Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Gävleborg.

Satsningarna ska presenteras vid en pressvisning på måndag vid Testeboåns naturreservat. Där renoveras en bro med de nybeslutade extrapengarna.

Åtgärder som planeras:

  • Förbättring av rastplatser, ökad säkerhet för exempelvis broar, bryggor, parkeringsplatser, entréer och utedass.
  • Stängsel för att låta djur beta och hålla markerna öppna i Bredforsens naturreservat. Det ska stärka biologisk mångfald.
  • Gränsmarkering för nya naturreservat är också en prioriterad åtgärd, bland annat Mellanljusnan (Ljusdals kommun) och Änga-Tjännåsen (Hudiksvalls kommun). Även underhåll av markering i äldre reservat.
  • Skyddande av ytterligare 200 hektar natur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.