Nu har piratsajten Swefilmer stängts ner. Foto: TT

Motigt arbete att jaga piratsajter

Uppdaterad
Publicerad

Nu har piratsajten Swefilmer stängts ner. Men frågan är hur och var den dyker upp i en ny skepnad. Någon riktig lösning är svår att se, enligt film- och tv-branschens Per Strömberg.

Under fyra års tid har sajten olovligen strömmat film, men på fredagen upphörde den att fungera.

Sedan polisen slagit till mot Swefilmer bestämde sig personerna bakom sajten att stänga ner den. Om det verkligen är slutet för sajten och vad det får för följder för andra piratsajter är osäkert.

En ständig strävan

Fildelningssajten Pirate Bay har använt sig av fler olika domännamn genom åren och när strömningssajten Dreamfilmer stängdes i våras dök den snart upp igen under ett snarlikt namn.

Per Strömbäck på Film- och tv-branschens samarbetskommitté tror att kampen mot piratsajterna också kräver bättre lagliga tjänster och mer upplysning om vad som gäller.

– Samtidigt är det förrädiskt att tala om en lösning, för jag är inte säker på att det här går över. Det blir en ständig strävan att göra det lagliga bättre och tillgängligare och det olagligare svårare, säger han.

Till skillnad från många andra länder har Sverige valt att ge särskilda resurser till polis och åklagare för att komma åt piratsajter i stället för att låta enskilda företag och personer stämma dem för upphovsrättsbrott.

– Under de senaste fem, sex åren har många av de här tjänsterna stängt ner. Det leder till att det blir större risker att bedriva den här verksamheten, säger Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik vid Stockholms universitet.

Inte ”rocket science”

Det är inte vem som helst som kan starta en strömningssajt.

– Jag vet inte om tekniken är ”rocket science”, men du måste ha resurser för att kunna köpa servrar som kan strömma med så hög kapacitet. Det är en större ekonomisk utmaning än fildelningssajter där man ofta bara söker efter filer som finns på användarnas datorer, säger Daniel Westman.

Sedan 2011 har piratsajten strömmat film, men nu har den lagts ned efter ett polistillslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.