Foto: TT

Mötte björn i skogen – spelade död

Uppdaterad
Publicerad

Mannen var ute och plockade hjortron då björnen dök upp och vrålade.

En man i 30-årssåldern var under fredagseftermiddagen ute på en tur i skogen för att plocka hjortron i Årsunda. Helt plötsligt, ur en sänka cirka tio meter från mannen dök en ilsken björn upp och vrålade. Mannen blev enligt polisen livrädd och hade två alternativ att välja på – springa eller spela död, han valde det senare.

Under tiden mannen låg där ”livlös” på myren fick han tag i sin telefon och ringde en kompis för att berätta om situationen han hamnat i. Samtidigt cirkulerade björnen runt om honom i området så han vågade inte röra sig från platsen. Kompisen larmade i sin tur polisen.

– Vi skickade ut en ledig kollega som också är jägare, säger vakthavande befäl Tomas Sandin.

När polisen kom till platsen så mötte han 30-åringens kompis, kort därefter kom även den 30-åriga mannen som darrandes hade tagit sig ut ur skogen på egen hand. Han var omskakad, lite blöt och kalll men oskadd.

Fakta: Så gör du om du stöter på en björn

Enligt Skogsstyrelsen så finns det en del knep man kan ta till om man möter en björn. Här har du några exempel:

Spring inte, björnar är fysiskt överlägsen människan och om du springer kan du väcka jaktinstinkter hos björnen. Du ska heller inte klättra upp i ett träd eftersom de även är utmärkta klättrare. Dra dig istället sakta undan den väg du kom.

Att björnen reser sig upp på bakbenen är ett bra tecken, då försöker den vädra bättre och förstå vad du är. Det är inte ett tecken på attack. Dock är alla individer, så inget är helt entydigt.

För att unvika björnmöten i skogen kan du sjunga, låta mobilen spela musik eller radio, då kommer de dra sig undan. De flesta björnmöten är de som vi inte ens har märkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.