• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Nio personer andades in den giftiga gasen klordioxid. Händelsen utreds nu som en arbetsplatsolycka och vållande till kroppsskada. Foto: svt

Nio till sjukhus efter arbetsplatsolycka

Uppdaterad
Publicerad

I samband med underhållsarbete inträffade en arbetsplatsolycka under natten mot söndagen på Iggesund Paperboard i Iggesund.

– Olyckan inträffade uppe i ett av tornen på högre höjd, där drabbades man av ett utsläpp av klordioxid, säger Staffan Sjöberg, presstalesperson Iggesunds bruk.

Nio personer fick föras till sjukhus efter att ha andats in klordioxid på Iggesunds bruk i Hudiksvall.

Olyckan inträffade enligt Iggesunds bruk, strax efter midnatt, natten mellan lördag och söndag.  De inblandade personerna ska ha andats in gasen som är frätande och irriterande på slemhinnor. De drabbade har bland annat klagat över bröstsmärtor och andningssvårigheter.

Inhyrda entreprenörer

Enligt Iggesund Paperboard var samtliga av de skadade inhyrda entreprenörer som arbetar med underhållsarbete under ett planerat större underhållsstopp som nu pågår på bruket. De var dock från orten, enligt Iggesunds presstjänst.

– Det är klordioxid som läckt ut. Det används för att bleka kartong, säger Staffan Sjöberg.

Vad felet beror på varken kan eller vill företaget spekulera i.

– Det kommer att utredas och granskas, säger Staffan Sjöberg.

Men han framhåller att företaget är noga med att utbilda sin egen och utomstående personal i att förebygga olycksrisker.

– Det är väldigt viktigt, vid ett stopp som detta kan vi ha 800 entreprenörer inhyrda

Anmäld som vållande till kroppsskada

Enligt Staffan Sjöberg, var det en person som fick föras i ambulans. De övriga åtta var i sådant skick att de kunde åka taxi till sjukhuset.

– Alla utom en kunde lämna sjukhuset redan vid tretiden i natt, säger Staffan Sjöberg.

Händelsen är nu anmäld som vållande till kroppsskada och arbetsplatsolycka. Polisen utreder ifall något brott har begåtts. 

Det var Helahälsingland.se , som var först att berätta om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.