Klas-Erik Andersson är kritisk. Foto: SVT

Nordanstig hårt drabbat när Telia avvecklar telenätet

Uppdaterad
Publicerad

Nordanstig är hårdast drabbat i landet när Telia avvecklar fast telefoni och bredband för 10.000 kunder i landet under hösten. Till våren släcks nätet på ännu fler ställen i Gävleborg. Telia säger att kopparnätet är föråldrat, men för en lantbrukare som vi har träffat blir nu vardagen svårare och i Nordanstig har politiker vädjat att Telia ska skjuta upp avvecklingen.

Grisbonden Klas-Erik Andersson i Gnarp visar oss ett larmskåp som övervakar bland annat foder och fläktar i ladugården. Den är ansluten till kopparnätet och kan larma Klas-Erik vid driftstörningar.

Nu när Telia, från den 30 november, stänger 20 telestationer i Nordanstig kräver det nya investeringar av honom. Han blir hänvisad till mobilnätet istället.

Kostar bonden pengar

– Det känns fyrkantigt och landsbygdsfientligt. Vi vet att det mobila nätet inte är bra, på flera platser har man dålig mottagning eller internetuppkoppling. Där är det bara fast koppar som gäller, säger Klas-Erik Andersson.

Under hösten avvecklas kopparnätet för över 10.000 Teliakunder i hela landet. I Nordanstig läggs flest telestationer ner och 70 procent av abonnenterna blir av med fast bredband och telefoni.

Kommunen har i olika omgångar vädjat till Telia att skjuta upp avvecklingen i väntan på fler alternativ till mobilnätet, och till och med erbjudit sig att driva kopparnätet själva.

Vill hyra nätet själva

– Vi vill hyra kopparnätet och driva det till det finns andra lösningar, fiber i backen, och att man succesivt skulle kunna släcka ner, men det är man inte intresserade av från Telia. Det tycker jag är oansvarigt, säger Monica Olsson (S), kommunalråd i Nordanstig.

Telia har dock inte låtit ändra på sig och menar att kopparnätet är föråldrat och kommer att fortsätta avvecklingen, under våren 2017 finns bland annat 20 telestationer i Gävle och Söderhamn med i listan över platser som förlorar fast telefoni och bredband.

– Vi behöver gå över till mer framtidssäkra tjänster i form av mobilt och fiber, sen finns det så klart områden där det inte finns lika bra mobiltäckning. I de fallen kan vi erbjuda en antennförstärkare så att täckningen bli bättre hemma hos den kunden, säger Marcus Haglund, pressansvarig på Telia.

”En landsbygdsfråga”

Men som man önskar i Nordanstig, hade ni inte kunnat vänta tills fibernätet är bättre utbyggt?

– I dag finns det kanske inte reservdelar till kopparnätet och då är det viktigt att vi förflyttar till andra tjänster som är mer moderna.

Klas-Erik Andersson önskar att Telia hade lyssnat på kommunen i Nordanstig, om ett år tror han att fibernätet är bättre utbyggt.

– Det är en landsbygdsfråga att vi får ha kommunikationen fulländad. Det flyttar människor till landsbygden för att de vill ha bra kommunikation för att kunna arbeta och det är skatteintäkter som försvinner för kommunen om såna människor inte bor kvar, säger Klas-Erik Andersson.

Fakta: Telestationer som stängs

Följande telestationer stängs i Nordanstig:

Annsjön

Fiskvik

Fågelharn

Gnarps masugn

Gränsfors

Haddäng

Hårte

Hånick

Knoppe

Kittesjön

Lönnångersfjärden

Mellanfjärden

Malungsjön

Svedbro

Sänningstjärn

Vattlångsdalen

Vattrångsby

Åsnorrbodarna

Årskogen

Ässjöland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.