”Bidrar till positiv förändring för Gävle”

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska landshövdingen inviga Gävle Pride. I Söderhamn har pridefestival arrangerats fyra gånger och i Hudiksvall tre. I år är det till slut dags för länets största stad att haka på.

Naome Ruzindana som är en av initiativtagarna ser fram emot att det ska dra igång.

– Pride är så många saker för mig. Att acceptera sig själv som man är, att innesluta andra människor och att komma tillsammans och känna sig stolt över sin sexualitet. Dessutom är pride en del av integrationen.

Naome Ruzindana som varit engagerad i HBQT-frågor under 16 års tid kommer själv från Rwanda och vet vad det kan innebära att leva utanför normen.

– Därifrån jag kom var det inte lätt att delta i pridetåg eller att tala om pride offentligt. Men här är det möjligt och accepterat.

Visst kommer det att bli ett pridetåg på lördag och det kommer att bjudas på en hel del fest och underhållning bland annat under regnbågsnatten i Heliga Trefaldighetskyrkan på fredagskvällen. Men festivalen kommer också att innehålla en hel del seminarier, workshops  och paneldiskussioner. Och för Naome Ruzindana är det självklart att Gävle Pride behövs.

– Det kommer att bidra till en positiv förändring i Gävle och blir en del av Gävles historia så jag känner mig glad över det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.