Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Andersson kommer det nya nationella avtalet sänka hyrkostnaderna med 8 till 10 procent. Foto: Shanker Prem/SVT

Nytt avtal ska sänka kostnaderna för hyrpersonal inom vården i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Slutnotan för hyrpersonal inom vården i Gävleborg landade på 650 miljoner ifjol. Ett nytt nationellt löneavtal ska sänka kostnaderna med åtta till tio procent i Gävleborg, menar hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Andersson.

Region Gävleborg genomför just nu en charmoffensiv för att locka över hyrpersonal till fasta anställningar. Välkomstbonusar och bättre arbetsvillkor är lockbetet.

Samtidigt har nya regler gjort det besvärligare och mindre lönsamt att arbeta som hyrläkare. Från den 1 april justeras lönenivåerna i ett nationellt avtal och sedan tidigare begränsas tiden som hyrpersonal kan arbeta på ett och samma ställe.

Brist på fast personal

Region Gävleborg har stort behov av hyrpersonal i hela länet. Särskilt lyser fast personal med sin frånvaro på vårdcentraler på mindre orter. Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Andersson tror inte att de sämre villkoren för hyrpersonal kommer att leda till en läkarbrist.

Är det rimligt att attrahera tillräckligt många fasta läkare till exempelvis Hofors?

– Jag tror att det kommer att ta tid. Men absolut, säger Martin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.