Joe Hill Music Memorial Award ska delas ut för första gången under festivalen Gefle Gas den 21 och 22 april i gasklockorna i Gävle.

Joe Hill får nytt musikpris uppkallat efter sig

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt pris till Joe Hills minne ska delas ut på på den nya musikfestivalen Gefle Gas för oberoende musik i Gävle i slutet av april.

Gävlefödde protestsångaren Joe Hill (1879–1915) har uppmärksammats över hela världen, bland annat har Bruce Springsteen, Bob Dylan, Billy Bragg och Joan Baez sjungit om och uppmärksammat honom. I hemstaden Gävle varken syns eller hörs han speciellt mycket utanför Joe Hill-gården i Gamla Gefle.

Nu ska det bli ändring på det när Gävlesonen och musikentreprenören Claes Olson tillsamman med Anna Lindholm ordnar Sveriges första festival för musik som inte är knuten till de stora skivbolagen i gasklockorna på Brynäs i Gävle den 21 och 22 april (Gefle Gas, Indie Sweden Music Festival & Conference).

Festivalen instiftar ett nytt musikpris – Joe Hill Music Memorial Award.

– Det ska delas ut till någon som arbetar inom musiken i Joe Hills anda, säger Claes Olson.

I juryn kommer, förutom Claes Olson, Anna Jörgensdotter, Bengt Söderhäll, Gunilla Kindstrand, Anna-Karin Ferm, Anna Lindholm, Håkan Lagher och Mats Hammerman att sitta.

Fd Gävlebon och musikentreprenören Claes Olson ligger bakom initiativet Gefle Gas och det nya Joe Hill-priset. Foto: SVT

Gefle Gas ska fungera som en så kallad showcase-festival för indieband, indie betyder inte indiepop i det här fallet utan syftar på artister som ges ut av indiependentbolag. Indiebolagen tillhör inte något av de stora bolagen eller dess underetiketter utan är helt självständiga och har en liten marknad. Showcase betyder att banden spelar korta set inför branschfolk och vanligt publik och får en chans att visa upp dig.

– Vi vill skapa en nationell mötesplats för oberoende musik, säger Claes Olson. För det finns ett stort intresse för indiependent, det är där som de stora bolagen letar efter talang och som det är vi och inte dem som har kolla på.

Ska växa i tre steg

Det är också en chans för oberoende musik att få chansen utanför Stockholm, Göteborg och Malmö att synas. Det kommer också att vara seminarier och föreläsningar under de två dagarna. Om allt går som planerats så ska festivalen äga rum på gasklockeområdet tre år framåt och växa för varje år.

– Första året är ett lokalt etableringsår, andra ett nationellt och tredje internationellt, säger Claes Olson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.