Foto: SVT/Arkiv

Ödesdag för Fikru Maru – hoppas bli fri i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske hjärtläkaren från Hudiksvall som sedan tre år tillbaka sitter fängslad i Etiopien hoppas återigen att han ska få en dom meddelad, i morgon fredag, då rätten samlas för sista gången innan sommaruppehållet.

Det är över ett år sedan man genomförde den rättegång där Fikru Maru anklagas för varusmuggling och för att ha försökt muta sig fri från anklagelserna.

Det här är enligt Fikru Marus advokat en korruptionsjakt på tullministern och Fikru Maru är bara en bricka i ett stort spel där 70-80 personer är inblandade.

Fikru Maru

– De har försökt att få honom att erkänna att han har mutat tullministern, de har sagt att han ska släppas fri om han gör det. De har till och med uppmanat hans fru att försöka få Maru att erkänna. Men han vill inte erkänna något han inte har gjort.

Lång väntan efter rättegången

Sedan dröjde det nästan två år innan domstolsförhandlingarna inleddes och nu har det gått över ett år utan att en dom har fallit.

– Vi har dock fått försäkringar om att det verkligen blir förhandling den 29 juli. Även om man har anledning att vara skeptisk, försäkrar min etiopiska kollega att denna gång har vi all anledning att förvänta oss ett resultat, i synnerhet som domstolen snart gör ett sommaruppehåll och har stängt fram till oktober, säger Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner till SVT Nyheter Gävleborg.

Även Fikru Marus närmaste anhöriga, hans hustru och dottern Emy, är försiktigt optimistiska inför morgondagen och kommer att finnas på plats vid domstolen i Addis Abeba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet