Här genomförs en teknisk undersökning av platsen där mordförsöket skedde. Foto: SVT.

Offer för mordförsök fick sitta bredvid misstänkt i timmar

Uppdaterad
Publicerad

Offret för ett mordförsök i Gävle i påskas fick spendera flera timmar i en fångtransport till Härnösand, sida vid sida med den man som misstänktes för brottet. Det dröjde ända tills ankomsten innan misstaget gick upp för Kriminalvården.

”Väl framme vid häktet Saltvik visar det sig att de båda klienterna ska på samma rättegång. Den ena som målsägande och den andra som tilltalad, misstänkt för mordförsök”, står det att läsa i Kriminalvårdens incidentutredning.

Resan gick i två etapper, och båda gångerna satt männen bredvid varandra längst bak i fångtransporten. De båda männen utbytte några ord med varandra under resans gång, innan en av dem vände sig om och somnade. Männen var på väg upp till hovrättsförhandlingen i målet i Sundsvall, där bägge var åtalade för brott vid händelsen.

Storbråket i Gävle

”Du höll ju i kniven”

De två männens som satt på olika anstalter, hade fått sina resor beställda från de respektive anstalter där de satt. Den ena hämtades upp i Karlskoga och den andra hämtades upp i anstalten Salberga i Sala varifrån de sedan åkte vidare tillsammans till Gävle, innan resan fortsatte norrut.

Under samtalet i fordonet sa en av männen, enligt utredningsrapporten, ”att han aldrig någonsin gjort en fluga förnär” och att han ”är en lugn och sansad kille”, varpå den andre svarade ”du höll ju i kniven”.

Vill utbilda personalen

Enligt Kriminalvårdens utredare låg en miss med hovrättens målnummer bakom den gemensamma transporten. En systemuppgradering och utbildning för personalen är något som utredaren nu vill se, för att undvika att något liknande inträffar igen.

Den åtalade mannen dömdes sedan i hovrätten till tio års fängelse för mordförsök på den andre mannen. En gammal konflikt mellan männen ska ha legat bakom bråket i centrala Gävle på påskafton, då fler personer var inblandade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbråket i Gävle

Mer i ämnet