Foto: Montage

Ökat intresse för clowndräkter hos maskeradföretaget

Uppdaterad
Publicerad

Rapporter om clowner som går runt och skrämmer folk på har duggat tätt den senaste tiden. Samtidigt ökar intresset av just clowndräkter. Det har företaget Partykungen i Gävle märkt av.

Under lördagen tog polisen emot flera samtal från människor som blivit skrämda av clowner i länet. Och hos Gävleföretaget Partykungen som säljer clownkostymer märker av det ökade intresset för dräkterna. På deras hemsida anges flera av clownkostymerna som slutsålda.

– Efterfrågan är extra stor nu eftersom det snart är halloween och väldigt många vill klä ut sig till clowner. Vi har märkt är att vi fått väldigt många besökare som tittar på våra clowndräkter på hemsidan men inte är lika många som väljer att köpa, skriver Joel Svensson, VD på Partykungen i ett mejlsvar till SVT Nyheter Gävleborg.

Clownskräcken

Joel Svensson tror att uppståndelsen den senaste tidens clownattacker påverkar intresset.

– Jag tror absolut att uppståndelsen i media kring clowndräkterna har gjort att vi får fler besökare till vår hemsida men jag kan inte direkt se att försäljningen påverkats positivt.

Funderar ni på att stoppa försäljningen av clowndräkterna?

– Vad den enskilde individen väljer att göra med masker eller dräkter som de köper hos oss kan vi inte ta ansvar för, än mindre behöva stå till svars för. Problemet i ett sånt här fall är inte att clowndräkter och masker finns tillgängliga på marknaden utan att de som begår handlingarna gör just det. Det är deras attityd och empatiska förmåga det är fel på, inte produkternas tillgänglighet. Det vore lite som att Ikea skulle sluta sälja knivar för att man kan hota och göra illa människor med dem, skriver Joel Svensson.

Företaget har lagt upp en omröstning på sin egen facebooksida om man bör stoppa försälujningen. Enligt Joel Svensson är åsikterna tydligt uppdelade i två läger.

– Det vi har märkt är att det finns två läger i den här frågan; de som tycker att det är olämpligt att vi säljer clowndräkter och de som tycker att problemet inte ligger i att vi säljer dem, utan att folk missbrukar dem. Vi tror och hoppas dock att detta är en övergående ”trend” och att hypen snart lägger sig, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Clownskräcken

Mer i ämnet