Olovlig andrahandsuthyrning ökar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Gävleborg har tidigare rapporterat om den rådande bostadsbristen i Gävle. Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna har nu noterat en markant ökning av otillåten andrahandsuthyrning.

Befolkningsmängden i Gävle ökar, och så gör även den otillåtna andrahandsuthyrningen av lägenheter. Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna, i Gävle, har upptäckt att olovlig andrahandsuthyrning av deras hyresrätter har ökat de senaste tre åren, med hundra procent per år.

– Det är en kraftig ökning av den här typen av ärenden. Det har inte sin grund i att vi har gjort några extraordinära insatser för att hitta de här ärendena. Utan via de sätt vi brukar få information om det här så har det kommit väldigt mycket mer information, säger Roberth Krantz, bostadskonsulent Gavlegårdarna.

#BOSTADSÖKES

Allt vanligare

Gavlegårdarna upptäcker flera fall i veckan av otillåten andrahandsuthyrning. Det pågår i samtliga av deras bostadsområden, Största gruppen som olovligen hyr ut är föräldrar som använder sina köpoäng för att ordna lägenhet till sina barn.

– Andra grupper är exempelvis att man hjälper släktingar och vänner som kanske kommit till Sverige och inte har kötid och kan få en egen lägenhet. Sen finns det dem som ser det här som en affärsmodell, man hyr en lägenhet för några tusenlappar i månaden och sen hyr man ut den till ett betydligt högre pris, säger Roberth Krantz.

Vräkningar förekommer

Men det kan få allvarliga konsekvenser för den som hyr ut en lägenhet utan tillstånd.

– Om man inte rättar till det hela, det vill säga slutar att hyra ut, eller själv säger upp sin lägenhet, så kan man bli vräkt. Vi säger nog upp minst ett par hyreskontrakt i månaden, säger Roberth Krantz

Det byggs för lite

Roberth Krantz menar att den kraftiga ökningen av olovlig uthyrning beror på att det byggs för lite bostäder i Gävle.

– Vi försöker bygga och vi har många projekt på gång. Men det handlar ju också om att ha mark att bygga på, detaljplaner och bygglov. Vi har ju några ärenden där vi har ansökt om bygglov, där det har överklagats av grannar och annat som gör att det drar ut på tiden. Det tar också lång tid från det att man bestämmer sig för att bygga till att huset är inflyttningsklart, vilket gör att det blir en viss eftersläpning, säger Roberth Krantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet