Ovanåkers kommun anmäldes sedan de vägrat ta emot ensamkommande flyktingbarn. Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Ovanåkers kommun bryter mot lag

Publicerad

Ovanåkers kommun anmäldes sedan de vägrat ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Det var i början av december förra året som Solna stad anmälde Ovanåkers kommun till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Solna uppgav att Ovanåker inte tog sitt ansvar enligt socialtjänstlagen när det gällde att ta emot två ensamkommande barn. Barnen hade blivit anvisade till Ovanåkers kommun av Migrationsverket.

Socialnämnden i Ovanåkers kommun angav att de försökte komma tillrätta med situationen med fler boendeplatser samt ökad personalstyrka, men bristen på socionomer och socialsekreterare gjorde att det gick långsamt med rekryteringen.

Tagit emot många

De angav också att kommunen tagit emot en stor mängd asylsökande i förhållande till sin storlek och att det stora antalet ensamkommande barn och ungdomar resulterat i en ohållbar situation.

De skrev i sitt yttrande till IVO att socialförvaltningens kapacitet hade överskridits och att de inte hann utreda ärenden på ett rättsäkert sätt.

IVO konstaterar att socialnämnden vidtagit åtgärder för att komma till rätta med situationen, men att faktum dock kvarstår att nämnden brister i förhållande till gällande lagstiftning.

Anmäler sig själva

Socialämnden i Ovanåker har begärt undantag hos Migrationsverket från att ta emot fler ensamkommande till och med februari 2016.

Nämnden har också upprättat en anmälan enligt lex Sarah till IVO eftersom de bedömer att det finns stora risker för allvarliga missförhållanden och för at barn kan fara illa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.