Rättegång om björnjakt med nougat

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen hölls rättegång mot en man som är misstänkt för försök och förberedelse till grovt jaktbrott och brott mot kameraövervakningslagen förra året.

Åklagaren menar att han lagt ut otillåtna åtlar i områden i Ljusdals kommun för att locka till sig björn som han senare ämnade att skjuta.

Med fiskrester, havre, älgben och nougatkräm hade den 35-åriga mannen för avsikt att få björnarna till sina jaktmarker. Han hade också monterat upp kameror som tog bilder när något rörde sig vid de fem aktuella platserna. Enligt åklagaren har det gjorts för att ha större möjligheter till att kunna skjuta björn.

– Veckorna innan björnjakten ska börja i Gävleborgs län så har det placerats ut flera kameror som har till syfte att fotografera björn. Det är även utplacerat saker som är till för att locka till sig björn, både på marken och uppe i träd. Dessa kan inte vara riktade till något annat vilt än björn.

– Det finns ett regelverk om hur och när åtlar får användas vid jakt och de ska vara anmälda till Länsstyrelsen. Inget av de här åtlarna eller kamerorna var det, säger kammaråklagare Christer B Jarlås.

Erkänner montering

Den åtalade mannen erkänner att han har monterat upp de otillåtna kamerorna, men säger att det var för att ha koll på vilket viltbestånd som fanns i området. Den mat han har lagt ut var inte för att locka till sig björn utan för att han vill att de ska trivas och må bra, säger han.

– Då hade han knappast haft något problem att berätta det för polisen. Han förtiger det helt och hållet i första polisförhör och berättelsen har sedan ändrats hela tiden fram till idag.

– Om han hade haft ett lagligt syfte med det här så skulle han ha sökt tillstånd för åtlingen och kamerorna och när polis förhört skulle han ha berättat om det, säger Christer B Jarlås.

Björnjakt är strikt reglerad och björnen är klassad som en art som kräver noggrant skydd enligt art- och habitatdirektivet.

Se bilderna från polisens förundersökning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.