Rättegången mot Fikru Maru avbruten igen

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens förhandling i domstolen i Addis Abeba mot fängslade läkaren Fikru Maru avbröts utan att rätten fattat några beslut om de yrkanden som kommit in från parterna.

Anledningen var fortsatta protester i rättssalen från Fikru Marus medåtalade, angående den tortyr de ska ha utsatts för sedan fängelseupploppet i september. Tortyr som ska vara orsaken till att de gett falska erkännanden om Fikru Marus inblandning.

– Det är en svår situation, säger Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, till SVT Nyheter Gävleborg.

Fikru Maru

Både bra och dåligt

– På ett sätt är det bra att de här protesterna framförs och förhoppningen är ju att domstolen ska tro på att bevisen, vittnesmålen mot Fikru Maru, är framtvingade. Då faller ju åtalet mot honom.

Samtidigt, menar Hans Bagner, är det frustrerande att det som händer i rättsalen nu hindrar processen att gå vidare.

– Det drar ut på tiden igen. Vilket vi ju sett hända förut, här i Etiopien.

Skjuts upp ännu en månad

I dag fanns en förhoppning om att rätten skulle meddela beslut i frågan om försvaret ska få ta del av de vittnesmål som påstås peka ut Fikru Maru som ledare för fängelseupploppet i september, då 23 människor dog.

Kilintofängelset där Fikru Maru har suttit fängslat brinner. Bilden är från 3 september 2016. Foto: ESAT

Rätten skulle också ta ställning till åklagarens begäran om att de fortsatta förhandlingarna ska hållas bakom lyckta dörrer. Men inga besked gavs utom att ny förhandling är utsatt till 1 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet