Nu ska Konkurrensverket ta upp ärendet gällande Region Gävleborg för att ta ställning om de ska göra en granskning av myndigheten. Foto: SVT

Region Gävleborg riskerade böter på 800.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

I går avslöjade SVT nyheter Gävleborg att Region Gävleborg köpt in varor och tjänster för drygt 11 miljoner kronor och medvetet struntat i att göra de upphandlingar de enligt lagen är skyldiga till. En överträdelse som Konkurrensverket ser allvarligt på och kan ge en myndighet stora böter för.

Enligt Konkurrensverket skulle Region Gävleborg riskera att få en böter på runt 800.000 kronor om de skulle göra bedömningen att de brutit mot Upphandlingslagstiftningen. Men nu har Regionen, eller skattebetalarna om man så vill, tur. Eftersom det har gått över ett år sedan avtalet skrevs på är det preskiberat och Konkurrensverket kommer bara kunna ge ett tillsynsbeslut, säger enhetschef Malin de Jounge.

– Det är ett sätt att förklara för Regionen och för andra att så här får man inte göra och sprider på så sätt förhoppningsvis mer kunskap. Nästa gång någon funderar på att genomföra en Medarbetardag så kanske man tänker till innan, löser behoven och inte bara tilldelar ett kontrakt.

SVT granskar Region Gävleborg

Konkurrensverket tar upp ärendet

Efter SVT:s intervju kommer Konkurrensverket ta upp ärendet för att ta ställning till om de ska göra en granskning av Region Gävleborg.

– Vi kommer att titta på själva uppslaget, vi har ju våra spanare som sitter och tittar på sådant och nu har ju ni varit här och då har vi fått in det kan man säga. På måndag kommer vi att sitta och diskutera om vi ska prioritera ärendet eller inte och om vi ska gå vidare och titta på det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Region Gävleborg

Mer i ämnet