Några av getterna i Furuviks djurpark som kommer att avlivas, sedan det står klart att de bär på resistenta bakterier. Foto: Mikael Johansson, SVT

Resistenta bakterier i Furuviks djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Bakterier resistenta mot antibiotika har hittats på getter och får i Furuviks djurpark utanför Gävle. De resistenta bakterierna upptäcktes hos ett 20-tal djur. En första provtagning har även gjorts på vårdarna som sköter djuren, men det provsvaret är negativt.

De djur som burit bakterien hålls nu isolerade och ska avlivas, skriver parken i ett pressmeddelande.

”Även om det är ovanligt att människor får bakterien, känner vi ett ansvar att gå ut och berätta att vi gjort denna upptäckt hos våra djur. För att bakterien inte ska spridas väljer vi att avliva djuren som en säkerhetsåtgärd. Jag förstår om det här kan väcka oro och uppmanar den som har frågor att ta kontakt med oss eller med smittskyddsläkare”, skriver Furuviks vd Nina Tano i pressmeddelandet.

Ovanlig variant

Det är en ovanlig variant av den resistenta bakterien MRSA som upptäckts och som är resistent mot antibiotikamedlet meticillin.

Hur länge djuren burit på bakterien är oklart. Upptäckten gjordes före jul då prover togs på en get som under en tid haft sårskorpor.

En ny provtagning av djurvårdarna ska göras i slutet av januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.