SMHI varnar för mycket höga flöden i vattendrag nära Gävle. Foto: SVT Design & TT

Risk för klass 3-varning i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett ruskigt regnväder snurrar in från öst och hotar att svämma över dagvattenbrunnar och källare i mellersta Sverige, enligt SMHI. Resten av landet får däremot sol på många håll under kommande dagar.

Prognosen är inte god för mellersta Sveriges invånare som håller tummarna för sol och värme. Under veckans sista dagar väntas molnen lysa med sin frånvaro i norr och söder, men på mitten snurrar ett blaskigt lågtryck in från Finland, spår SMHI.

Det meteorologiska institutet har utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder i norra Uppsalas och Gävleborgs län, och höga flöden i Dalarnas och Värmlands län.

SMHI varnar även för att vattenflöden i Gävleborgs läns inland kan nå upp i nivåer som motsvarar klass 2 och 3, om regnet fortsätter under de kommande dagarna.

– Det kan i så fall bli översvämningsproblem på utsatta områden, och mycket höga nivåer i vattendrag, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Varnar för skogsbrand

Samtidigt kan den gassande solen förvandla skog och mark till aska. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för skogsbrand i landets sydöstra kant, och även från Dalafjällen och Härjedalsfjällen upp mot Norrbottens läns inland, med undantag för de norra fjällområdena och norra kustlandet.

– Det handlar om att man ska vara väldigt försiktig med eldning överhuvudtaget i de här områdena, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.