Samtidskonst på historiska avrättningsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Det gömmer sig flera mer eller mindre bortglömda historiska avrättningsplatser runt om i Gävleborg. Några av dessa ska markeras av olika konstverk, som nu börjar ta form.

Drängen Paul Jonsson från Kolsta dömdes till döden för tidelag med sin faders sto. Han hade tidigare gjort samma sak med två kor – både Paul Jonsson och hästen avrättades i Norrala 1773.

Efteråt har hästen setts spöka i trakten. Berättelser som denna, både belagda och sägner har Fängelsemuseet samlat kring länets avrättningsplatser.

– Vi upptäckte att det fanns ett kunskapsglapp om de offentliga avrättningarna i länet – och i Sverige överhuvudtaget. Vi, och många med oss, visste inte så mycket som vi ville så vi kände väl att vi måste göra något åt det, säger Desirée Kjellberg, intendent på Fängelsemuseet.

Tittade på

Några av platserna kommer att märkas ut med konstverk. Nina Andersson är en av de deltagande konstnärerna och hon låter bygga en läktare för att undersöka frågan om vem och vilka som såg på avrättningarna.

Vilka var det?

– Det var bland annat barn, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.