Tronskifte i gästrikefotbollen – Sandvikens IF siktar uppåt

Publicerad

Under lördagen spelar Gefle IF och Sandvikens IF derbymatcher både på dam- och herrsidan. Efter många år i allsvenskan har Gefle varit i förarsätet men frågan är om det inte skett ett tronskifte inom gästrikefotbollen.

– Kollar man tabellmässigt i fjol och i år så är vi före, konstaterar Sandvikens mittback Niclas Håkansson nöjt.

Och en titt i tabellerna för division ett visar att det numera är anrika Sandvikens IF som både på herr och damsidan är nummer ett i länet. I båda fallen ligger ett avancemang till landets näst högsta serie inom räckhåll. Och om det lyckas för något av Sandvikenslagen skulle det innebära att Gävleborg åter placerar sig på det som räknas som elitnivå inom fotbollen.

Så ser vägen till eliten ut

Herrarna ligger för närvarande på andra plats i den norra division ett-serien, vilket innebär kvalplats till superettan. För att ta sig till förstaplatsen som innebär direkt avancemang behöver Sandviken ta in sex poäng på serieledande Brommapojkarna.  

För damerna är vägen till elitettan litet längre eftersom de dels måste ta sig förbi Gamla Upsala som ligger tre poäng före och sedan hantera ett kval för att avancera.

Avancemang skulle betyda mycket

Och att ta steget till superettan eller elitettan skulle betyda mycket för föreningen.

– Det ger helt andra möjligheter att bygga ut föreningen, med de ekonomiska resurser som det medför, säger Niclas Larsson från klubbens sportgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.